CenSec er endnu engang i europæisk superliga
CenSec – Center for Defence, Space & Security - en af Danmarks 13 nationale innovationsklynger - beholder sin plads i de europæiske klyngers superliga. CenSec opnåede første gang det europæiske guld i 2019 og er netop blevet recertificeret som guldklynge. Det eftertragtede gold label opnås efter en omfattende certificeringsproces, hvor klyngens arbejdsmetoder, strategi, kommunikation, økonomi og resultater bliver gennemgået med en tættekam.
CenSecs primære opgave er at hjælpe SMVer og videninstitutioner inden for forsvars-, rum- og sikkerhedsindustrien med at opbygge markedsviden, kompetencer og netværk, så de ad den vej kan skabe forretning og innovation.
Klaus Bolving, der er administrerende direktør i CenSec, glæder sig over recertificeringen:
- Den eksklusive guldrecertificering er en international kvalitetsstempling af CenSecs arbejde. Det er for os et bevis på, at den holdindsats og medlemsservice, der kendetegner vores arbejde, skaber innovative resultater for vores medlemmer og hele det danske økosystem inden for forsvar, rum og sikkerhed.
Certificeringen gør det muligt for klynger at sammenligne sig med andre klynger i Europa, og er en kvalitetsmæssig blåstempling af klyngeorganisationen, som giver større international synlighed samt lettere adgang til national og EU-finansiering af innovationsprojekter.
Processen mod guldcertificeringen måler, hvor god klyngen er til at nå sine mål, og består af to trin. Første trin forestås af to auditorer, som gennemgår klyngens arbejde ud fra 31 forskellige indikatorer.
De to auditorer kommer fra henholdsvis European Cluster Excellence Initiative og fra Cluster Excellence Denmark. Efter deres gennemgang og vurdering af bestået skrives en rapport med deres anbefaling, som bliver sendt til peer review hos direktørerne i de nuværende guldklynger i Europa. Disse må dog ikke være fra samme branche eller samme land. Først når direktørerne har godkendt anbefalingen, tildeles guldrecertificeringen. Guldrecertificeringen er gyldig til og med 31. oktober 2024.
CenSec har 182 medlemmer fordelt over hele Danmark og i udlandet. Medlemmerne består af virksomheder, videninstitutioner og myndigheder (triple helix). Medlemmerne arbejder inden for meget forskellige områder, eksempelvis avanceret produktion, elektronik- og softwareudvikling samt klassificerede produkter og services.
Ydermere driver CenSec hele fem netværk, som faciliteres med baggrund i medlemmernes interesser: OEM Innovationsnetværket, Innovationsnetværket for Grønt Forsvar, CenSec Cybergruppe, CMMC Netværk samt PSP Netværk.
CenSec deltager også aktivt i fire eksterne netværk: ENDR, EnSure Collaborative, NECC og EU-DK Support, med fokus på medlemmernes interesser.
CenSec deltager pt. i seks projekter: BeyondBeta REACT, ASSETS+, EXXTRA, SMV:International samt de to EU-projekter KETs4Dual-Use 2.0 og SecurIT.
CenSec har hovedkontor i Silkeborg og sekretariatet består af ti medarbejdere.
CenSec blev stiftet som et netværk i 2004 og grundlagt som en erhvervsklynge i 2007. I 2014 og 2018 blev klyngen også godkendt som nationalt innovationsnetværk støttet af Uddannelses- og Forskningsministeriet. I 2021 blev CenSec udnævnt som en af de 13 nationale erhvervsklynger i Danmark.